Hulp nodig bij letselschade verhalen?
Bel vrijblijvend naar 010 - 4677500 voor meer informatie

Proeftijd in contract tot zes maanden mag niet onder WWZ

Bij een arbeidsovereenkomst van ten hoogste zes maanden is een proeftijdbeding niet rechtsgeldig. Dat blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland. De uitspraak sluit aan op de regels hierover in de Wet Werk en Zekerheid. IT-medewerker wordt per 1 maart 2015 aangenomen bij een softwarebedrijf voor de duur van zes maanden. In de arbeidsovereenkomst wordt een proeftijdbeding afgesproken. Verder krijgt de medewerker een auto van de zaak, waarvan de helft van het leasebedrag van zijn nettoloon wordt afgetrokken. Op 31 maart 2015 krijgt de medewerker te horen dat hij niet meer hoeft te komen. Zijn arbeidsovereenkomst wordt opgezegd vanwege bedrijfseconomische redenen en in de ontslagbrief wordt met name de proeftijd genoemd. Verder moet de werknemer nog eens de helft van het leasebedrag van zijn auto over de maand april te betalen. en loon tot einde contract De medewerker stapt naar de kantonrechter en spant een kort geding aan. Er mag volgens hem geen proeftijd worden afgesproken in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van zes maanden. De medewerker eist doorbetaling van zijn maandelijks loon tot het moment waarop het contract rechtsgeldig wordt be√ęindigd. Bovendien vordert hij terugbetaling van zijn leasebedrag over april. Hij eist verder dat hij weer wordt toegelaten tot zijn werkzaamheden en houdt zich daar ook beschikbaar voor. De werkgever zegt niets fout te hebben gedaan. Hij heeft de arbeidsovereenkomst tenslotte binnen de proeftijd opgezegd. Ook eist hij de lease-auto terug.

Geen proeftijd
Sinds 2015 kan er door invoering van de Wet werk en zekerheid geen proeftijd in een arbeidsovereenkomst van ten hoogste zes maanden worden overeengekomen. De proeftijd is dus ongeldig. zo oordeelt de kantonrechter. Als er sprake was van bedrijfseconomische redenen dan had de werkgever naar het UWV moeten stappen en toestemming moeten vragen. Nu dit niet is gebeurd, is de arbeidsovereenkomst in stand gebleven.

Beschikking over leaseauto
Dat geldt ook voor de arbeidsvoorwaarden zoals de auto van de zaak. De werknemer houdt dan ook de beschikking over de lease-auto. Ondanks dat de werkgever geen werkzaamheden voor handen heeft voor de werknemer, moet hij toch te werk worden gesteld. Ook moet de werkgever loon doorbetalen vanaf 1 april. Het leasebedrag over april hoeft de werkgever niet terug te betalen, aangezien de medewerker zijn lease-auto behoudt. De kantonrechter oordeelt bovendien dat de werkgever binnen 48 uur de werknemer moet toelaten op de werkplek, anders volgt een dwangsom.Wat kan Burgers schaderegelings- bureau voor u doen?

Burgers Schaderegelingsbureau  houdt zich uitsluitend bezig met Leselschaderegeling t.b.v. slachtoffers, Er zijn dus geen bindingen met aanspra- kelijkheidsverzekeraars!
 

Burgers Schaderegelingsbureau B.V. regelt een zaak vanaf het begin tot en met het einde.